Monday, January 10, 2011

And the winner is..........................??



100% sure semua blogger pagi2 nie akan keluarkan entri berkaitan AJL25 malam tadi...aku pun nak buat jugak la..hehe..Rase nye, semua orang dah tau kot result malam tadi...xpe2, meh recap balik...




Juara:
Lagu: Tolong Ingatkan Aku
Penyanyi/komposer/penulis lirik: Ana Raffali



Naib juara:
Lagu: Drama King
Penyanyi: Black & MUH
Komposer/ penulis lirik: Taja MUH/Tun Teja



Ketiga:
Lagu: Noktah Cinta
Penyanyi: Hafiz
Komposer/ penulis lirik: Ajai/ Sheikh Qalam

Vokal terbaik : Hafiz



Persembaha terbaik:
Artis: Faizal Tahir
Lagu: Hanyut.



Komen amatur: 
Agak puas hati wlaupun bukan 100% puas dgn keputusan. Cam biase, Ana Raffali menang dgn kontroversi bile peminat FT n Yuna xdapat terima yg artis kesayangan diorang kalah...eh, tapi memang superb lah performance FT mase lagu hanyut... Gimik tu agak kurang berkesan kat aku sebab i've kind da expected yg FT akan buat "Houdini trick". Aku dah perasan yg jaket die tu macam baju pasung..Tapi, ingatkan visual jer time die masuk dlm air tu, rupe2 nye betul!!siap boleh kuar dr tank tuh terus nyanyi!!xsemput ker bang??ko memang SUPERMAN la, FT.. Komen aku, GILERRR AHH!!

Hafiz n A.P.I buat gimik yg agak same tp fungsi gimik yg berbeza.. Hafiz bawak elemen dr VC lagu tu ke atas pentas tp die reverse the situation...Kalau dlm VC, dr koma ke sedar balik, tp performance mlm td nie aku agak jer, die kene tembak then muncul blk konon2 da jd "angel" sebab die pakai all white....hehe~ vokal die memang xbleh nak nafikan, memang mantap la mlm td..ade gak yang perasan Black macam x all out sgt mase nyanyi lagu Sofea Jane. Sebab tu kott die kalah ngan Hafiz kategori vokal terbaik.

oke, jom komen pasal juara lagu plak.. Lagu Tolong Ingatkan Aku (TIA) nie lirik die memang superb la..sangat mendalam n puitis..ye la, memang asalnye puisi tapi dimasukkan irama utk dijadikan lagu...Orang yang xberapa seni macam aku memang susah nak faham lirik lagu tu...lagi2 dengan performance die malam tadi...lagi la susah nak faham..after perform,Ana ade tweet simbolik nye sangkar dlm performance die..rupenye die nak tunjuk dlm hidup nie manusia selalu terpenjara dgn perasaan sendiri sampai 1 masa ade pertolongan yg boleh lepaskan kite dr penjara tu n bebaskan perasaan kite..pheeewwww!!mendalam..mane la nak faham..  *eh..bkn kate org biase2 cm aku jer yg xfaham, org "seni" sendiri xfaham..hehe*



gambar: credit to redmummy.com (as seen on the watermark),
 & en.google (yg xde watermark).

3 comments:

  1. xpuas ati ana rafali menang, wpon dia berbakat, tapi kn, nk jugak faizal tahir atau yuna menang, =( hehehe

    ReplyDelete
  2. baik lah! heheheh

    ReplyDelete